top of page

Officiële boekvoorstelling HYBRID, De nieuwe wereld: Foto's en toespraken

20 juni 2015 verscheen De nieuwe wereld, het eerste deel in de Hybrid reeks van Greet Ilegems. Het verhaal gaat over een arm meisje dat via een overheidswedstrijd als buitenbeentje tussen de kinderen van de elite belandt. In een wereld vol sociale strijd probeert ze zich staande te houden. Maar er is nog iets wat haar anders maakt. Ondertussen laten de eerste tekenen van een groots mysterie stilaan opmerken, met verstrekkende gevolgen.

Gerda Verhulst (schepen van cultuur, Londerzeel) en Theo Peeters (directeur Theek5) openden de voorstelling met enkele prachtige woorden. De foto's van de voorstelling zijn beschikbaar via de website van Het Nieuwsblad. Hierbij kan u de toespraak van Theo Peeters terugvinden:

Goede middag dames en heren,

Mijn naam is Theo Peeters. Ik ben werkzaam als directeur van 14 bibliotheken in Nederland in de regio Breda/Oosterhout.

We hebben ook 1 bibliotheek waar letterlijk de grens van Nederland en België doorloopt, namelijk in Baarle-Hertog/Baarle-Nassau.

Mijn geboortehuis stond ook op de Nederlands/Belgische grens in Zeeuws-Vlaanderen bij Stekene-Waas. Ik vind het altijd een groot genoegen om in Vlaanderen te zijn. Voelt toch als thuis.

Drie jaar geleden werd ik uitgeroepen tot beste bibliothecaris van Nederland. Ik was en ben daar fier op maar relativeer dat ook wel. Nederland is maar een klein land he. En ik vond het vooral een succes voor de mensen in mijn omgeving.

Als directeur van de bibliotheek ligt mijn passie bij mensen en het verbinden van mensen met kennis.

Die kennis heb je namelijk nodig om goed mee te kunnen in de maatschappij. Dat houdt, zoals vroeger, niet op bij het behalen van je diploma. Nee, om mee te kunnen moet je “Een leven lang leren’’. En blijven leren.

En wat ik ook belangrijk vind is dat elk kind, ongeacht afkomst en of de ouders nu rijk zijn of arm zijn, de gelegenheid krijgt om zich te ontwikkelen.

Mijn drijfveer is ook dat er nog zoveel mensen in ons land maar ook in uw land leven die niet kunnen lezen. 1,5 miljoen mensen in Nederland. Ik herhaal 1,5 miljoen mensen. Dat is niet alleen voor henzelf, maar dat is ook voor de maatschappij, economisch gezien, een ramp.

Soms kunnen die laaggeletterden wel lezen maar ze begrijpen dan niet wat er staat.

Alle initiatieven om mensen meer te laten lezen zijn welkom. En of dat lezen nu via de papieren weg of via de digitale weg gaat dat is minder belangrijk.

Het gaat uiteindelijk om de persoonlijke ontwikkeling van mensen.

Een moment als vanmiddag is dan ook een mooi, feestelijk moment. Een nieuw boek dat verschijnt. En een nieuw boek van een jonge, talentvolle, schrijfster.

De wereld om ons heen verandert snel. De titel van het boek dat vanmiddag wordt gepresenteerd luidt “De nieuwe wereld”. Welnu, ik heb het genoegen gehad om als een van de eersten het echte papieren boek te lezen.

En dames en heren, beste Greet, ik heb genoten. Het was een plezier om dit boek te mogen lezen. Ik was vanaf de eerste t/m de laatste bladzijde geboeid door het boek.

Ik ga de inhoud uiteraard niet verklappen. Het boek bevat heel veel elementen.

Het stimuleert je fantasie. Het bevat prachtige beschrijvingen van de natuur en de kleuren in de natuur. Mensen die de prachtige foto’s van Greet kennen zal dat niet verbazen.

Het boek breekt ook een lans voor gelijke kansen (of je nu rijk of arm bent, ongeacht je afkomst of wat dan ook). Er wordt gesproken over “een minister van gelijke kansen”.

Het boek gaat ook over hoe hard mensen voor elkaar kunnen zijn. Bijvoorbeeld studenten onder elkaar. En hoe een klein deel van een land (de superrijken) het hele land in de wurggreep van armoede en ellende kan houden. We weten allemaal dat dat in veel landen helaas nog steeds het geval is.

In het boek kun je ook lezen wat het betekent om anders te zijn en gepest te worden. Greet heeft dat vakkundig beschreven.

Het boek bevat ook een stuk science fiction. Over bijvoorbeeld de nieuwe technologie en hoe onze steden en verkeerswegen er in de toekomst uit zullen zien.

En wat er kan gebeuren met het menselijk lichaam. Hoe alles in de samenleving gecontroleerd maar ook gemanipuleerd kan worden. Het boek bevat veel waardevolle elementen die leerkrachten op de scholen en ouders thuis met hun kinderen zouden kunnen bespreken.

Het boek is zeker geen boek dat alleen interessant is voor de jeugd. Maar zeker ook voor volwassenen.

Het boek is ook het verhaal van “zijn wie je bent”. Maar ook van “volhouden” en van “dromen”. Er staat overigens ook een heel mooi citaat in over dromen.

En beste mensen en wat dat laatste betreft. Greet heeft volgehouden, haar droom waargemaakt.

Ik vind het knap hoe zij buiten een deel van de traditionele keten (de uitgeverijen) erin geslaagd is om dit boek in de markt te zetten. En ik kan u uit eigen ervaring verzekeren, dat is beslist geen sinecure.

Het boek heeft deze week, zowel in de traditionele als moderne media, al veel publiciteit gekregen.

Dat verdient dit boek ook.

En uiteraard zal er de nodige kritiek komen. Er zullen mensen zijn die de pen in de azijn dompelen voordat ze gaan schrijven over het boek. Maar van negatieve kritiek moet Greet zich maar niets van aantrekken. Dat is allemaal gratis publiciteit.

En Dickens zei al ‘’de recensenten zijn de luizen in de pels”

Deze week heb ik het boek gelezen en het heeft mij meteen gepakt. De hoofdpersonages Amina, Mathan, Eleonore, Sebastian, Gauthier, Lucas hebben een plek gekregen in mijn hoofd.

Ik kijk nu al uit naar meer van dit moois in deel 2.

Het boek verdient het om gelezen te worden.

Dames en heren, veel plezier bij het lezen van “De nieuwe wereld”.

Tot slot wil ik Greet graag een boek overhandigen van een schrijfster die zowel in Nederland als in België al sinds geruime tijd in de top-10 staat van meest verkochte boeken, namelijk een boek van Griet Op de Beeck. Ze heeft daarin ook een boodschap voor Greet in geschreven.

Ik wil Greet heel veel succes wensen bij dit mooie project. En een mooie toekomst als schrijfster en uiteraard bij alles wat ze doet. Dank voor uw aandacht.

Theo Peeters,

20-6-2015

Foto's: Doef

22 weergaven
Recente berichten
Tag cloud
bottom of page