top of page

TheSword magazine: Interview

Wil je jezelf voorstellen aan de lezers van theSword? Ik ben Greet Ilegems en heb altijd al een ontzettend rijke fantasie gehad. Daarnaast was ik reeds van jongs af aan enorm gefascineerd door wetenschap. Zo gaf ik ooit als tienjarige een spreekbeurt over astronomie en zwarte gaten; een thema dat zelfs de leerkrachten toen hun petje te boven ging. En zo ben ik uiteindelijk burgerlijk ingenieur geworden. Maar mijn fantasie ben ik nooit verloren. Als kind verzon ik elke avond een nieuw verhaal. En dat ben ik blijven doen, bijvoorbeeld als pauze tijdens het blokken op de universiteit. Fantasie is mijn ontspanning en laat me zelfs emotionele problemen vlot verwerken. Zes jaar geleden ben ik beginnen beseffen dat ik hier iets mee moest doen. En zo ben ik beginnen schrijven.

In juni verscheen De nieuwe wereld, het eerste deel in de Hybrid-reeks. Veel auteurs beschrijven het moment wanneer ze hun eerste boek in handen hebben als magisch. Hoe beschrijf jij dat gevoel?

Om eerlijk te zijn, de eerste keer dat ik mijn proefdruk in handen kreeg, dacht ik alleen maar na over hoe ik mijn cover kon verbeteren.

Kun je in het kort vertellen waar De nieuwe wereld over gaat?

Het eerste deel van de reeks speelt zich af in een iets andere realiteit dan de onze. Het verhaal start bij een arm meisje dat via een overheidswedstrijd op een elite school belandt. In een wereld vol sociale strijd probeert ze zich staande te houden, terwijl de eerste tekenen van een groots mysterie zich in de loop van het verhaal laten opmerken. Er is iets gaande, diep onder de grond. En Amina, het arme meisje, is helemaal niet zoals de anderen.

Hoe is het verhaal van De nieuwe wereld ontstaan?

Het verhaal ontstond zes jaar geleden. De grondvesten van de reeks zijn gebaseerd op verschillende concrete thema’s die me zeer sterk fascineren. Op basis van deze thema’s ontstond de wereld waarin alles zich afspeelt. De personages zijn daar vervolgens gaande weg in gaan groeien.

De hoofdpersonage Amina is opgegroeid tussen wezen. Heb je hier research voor gedaan?

Niet bewust, maar voor dit thema heb ik me wel zeer sterk laten inspireren door een aantal reportageprogramma’s en films.

Zitten er biografische elementen van jezelf in?

Een boek schrijven vraagt drie belangrijke zaken: oefenen en nog eens oefenen, een zekere basis aan taalvaardigheid, maar vooral beroep kunnen doen op je eigen ervaringen en wijsheden. Je kan pas levensechte fantasieën neerpennen als je die vanuit jezelf laat komen. In zekere mate moet je voor bepaalde thema’s dus wel beroep doen op je eigen emoties en dat heb ik ook gedaan. Al werden deze uiteindelijk zo sterk vervormd en veranderd dat er helemaal niets biografisch meer van overbleef.

Je hebt het boek in eigen beheer uitgegeven. Waarom heb je hiervoor gekozen?

Een jaar terug heb ik mijn toenmalige manuscript naar een vijftal grote uitgeverijen per mail opgestuurd. Niemand heeft echter ooit op mijn mail geantwoord, buiten één uitgeverij die een commentaar gaf waaruit bleek dat ze enkel de eerste alinea hadden gelezen: ze zeiden net het omgekeerde van wat mijn boek was. Ik ben dan ook gestopt met het zoeken naar een uitgever. Ik heb mijn boek even aan de kant gelegd, heb het door vrienden laten lezen en ben dan zelf aan de slag gegaan om het tot in de puntjes te verbeteren. Een corrector heeft mijn tekst nog op woord en zinniveau nagekeken en uiteindelijk vind ik mijn verhaal perfect zoals het nu is. Dus waarom nog naar een investeerder zoeken wanneer ik er zelf in geloof. Het uitgeven van mijn boek leek me trouwens een ontzettend interessante ervaring. Professioneel werk ik als key account manager voor een internationale technologiereus. Het managen van mijn eigen boek leek me dus de perfecte uitdaging.

Hoe ervaar je de boekenmarkt als schrijver? Is het moeilijk om je boek in de winkels te krijgen?

Mijn boek is nog maar net uit, maar de mensen die de kans kregen het te ontdekken zijn zeer enthousiast. Ondertussen ligt mijn boek dus reeds fysisch in een aantal boekhandels en uiteraard is het ook online overal verkrijgbaar.

Social media is niet meer weg te denken. Wat betekent het voor jou als schrijver?

Ik ben opgegroeid samen met het ontstaan van social media. Het betekent dus enorm veel voor mij. Het is iets waar ik ontzettend sterk in geloof. Vele mensen staan er sceptisch tegenover maar voor mij betekent het een enorme vrijheid. Zonder social media had ik mijn boek nooit zelf kunnen uitgeven en zaten we nog steeds vastgeroest aan de oude zuilen. Op alle domeinen kunnen mensen zich vandaag veel beter informeren en krijgen ze veel meer kansen, waar ze ook vandaan komen. De mening van velen is veel eerlijker dan de mening van enkele instanties met belangen.

Hoe reageert je omgeving op je eerste boek?

Enthousiast. Bijna niemand had verwacht dat ik dit kon schrijven. De eerste keer dat mijn vader een van mijn teksten las, na het prutswerk van de jaren daarvoor, kon hij zelfs niet geloven dat ik dit allemaal had gecreëerd.

Heb je naast het schrijven nog meer passies in het leven?

Een van mijn andere grote passies is fotografie. Het is een vrij jonge passie die ik pas sinds het gebruik van instagram heb ontdekt. Inderdaad, opnieuw social media. Ik heb vroeger tijdens mijn universitaire studies nog als model gewerkt, zelfs tot in Berlijn en New York, en heb nu enorm veel spijt dat ik mijn spiegelreflex toen nog niet had.

Wie zijn je favoriete schrijvers/ boeken? Is er een boek dat heel veel indruk op je heeft gemaakt? Zo ja, wat vond jij dé mooiste scène uit dat boek en waarom?

Ik hou ontzettend veel van speculatieve fictie waardoor het ontdekken van Dan Simmons’ Olympos, Ilium en Hyperion zeer veel indruk op me heeft gemaakt: robots die over Proust filosoferen, de toekomstige mens die als goden op Mars wonen en vanop afstand de oude gevechten van de Iliad laten herleven, nog eens een andere wereld waar iedereen exact honderd jaar wordt,… Je kon het vaak zo gek niet bedenken. Een ander groot voorbeeld is uiteraard J.K. Rowling. En als kind is Kruistocht in spijkerbroek van Thea Beckman me altijd bijgebleven, samen met nog vele anderen. Jeugdliteratuur heeft me altijd al het meest geboeid.

Welk boek ligt er nu op jouw nachtkastje?

Op dit moment geen. Ik heb er de laatste maanden geen seconde de tijd voor gehad. Een boek zo professioneel mogelijk zelf op de markt brengen, in combinatie met een zware full time job is geen lachertje.

Wat is jouw ultieme droom?

Ik hou ontzettend veel van film, dus ik zal het maar niet onder stoelen of banken steken. Uiteraard is de meest ultieme levensdroom een film over je eigen boek.

Blunder die je hebt meegemaakt.

Telkens weer verliefd worden op de verkeerde personen. Maar de inspiratie, kracht en wijsheid die je daar achteraf kan uithalen is onbetaalbaar.

Feitje over jezelf.

Als ik schrijf ben ik vaak zo geconcentreerd en gepassioneerd bezig dat ik gewoon vergeet te eten. Verder ben ik eigenlijk een wiskundeknobbel en zoals ik reeds eerder vermelde een wetenschap geek. Als mensen mij zien verwachten ze vaak helemaal iets anders van mij. Achter mijn uiterlijk ben ik eigenlijk gewoon een nerd.

Kun je ons al wat meer vertellen over het tweede deel in de Hybrid-reeks?

De beelden die ik voor ogen zie wanneer ik aan het tweede deel denk zijn gewoon ongezien. Ik wou dat ik ze zo op een scherm kon projecteren, zodat iedereen onmiddellijk met me kon meekijken. De ultieme fantasie. Het is vele malen beter dan het eerste deel, wat uiteindelijk slechts een inleiding is op wat nog komen zal.

Wat verwacht je van 2015 en wat kunnen jouw lezers van je verwachten?

Ik wacht nu vooral vol spanning op de reacties van de mensen en afhankelijk daarvan zal ik al dan niet meer spoed zetten bij het schrijven van deel twee.

FAVORIETEN Boek: Olympos Auteur: Dan Simmons

Film: Cloud Atlas en alles wat goed is in datzelfde genre. Tv-serie: Game of Thrones, Heroes,… Muziek: Ludovici Einaudo, de filmmuziek van James Horner, Thomas Newman, James Newton Howard, maar ook Noel Gallagher, Dotan, Muse,… en voor de feestjes Armin Van Buuren en Hardwell.

Eten: Scampi’s, zalm,… Vakantieland: Frankrijk Kleur: Blauw en groen

Fotomoment: De eerste foto’s die ik enkele maanden geleden met mijn spiegelreflex in de regio Halle-Brussel heb getrokken. Ik hou ontzettend veel van de natuur en als je goed rond je heen kijkt moet je helemaal niet ver weg gaan om prachtige dingen te vinden. Quote: Ik heb een heel arsenaal aan favoriete quotes. Ik probeer er ook telkens eentje bij mijn foto’s op instagram en op mijn blog te posten. Als ik er eentje mag uit kiezen, dan sluit ik dit interview graag af met de volgende woorden: “All our dreams can come true if we have the courage to pursue them.” – Walt Disney

Met dank aan Evelien van Steenis en www.theswordmagazine.nl.

26 weergaven
Recente berichten
Tag cloud
bottom of page