top of page

"Zelf een boek uitgeven is een leerzame ontdekkingstocht!"


Deze maand werd Greet Ilegems – auteur van het boek ‘HYBRID, De nieuwe wereld’ – verkozen tot auteur van de maand door Pumbo.nl. Hieronder leest u de ervaringen van auteur Ilegems rondom het schrijven, uitgeven en promoten van haar boek.

Wat was voor u de drijfveer om dit boek te schrijven? “Al mijn hele leven heb ik veel fantasie, als kind bedacht ik verhaaltjes voordat ik ging slapen. Nu kruip ik vaak in de huid van een personage en bedenk verhalen die aansluiten bij hedendaagse thema’s als pesten en uitsluiting, maar ook liefde en vriendschap. Deze verhalen wil ik graag delen met andere mensen, een boek is hiervoor het meest geschikte medium.”

Wanneer is het boek uitgekomen en hoelang heeft u er aan gewerkt? “Het boek is op 20 juni 2015 uitgekomen, ik heb er in totaal zo’n tweeënhalf jaar aan gewerkt. Ik heb het boek gelanceerd in de lokale boekhandel, hiervoor heb ik onder andere een flyer laten maken. Tijdens de lancering heb ik zo’n tachtig boeken verkocht.”

Wat is voor u de essentie van schrijven? “Schrijven doe ik heel graag, dit in combinatie met de juiste woordkeuze is voor mij echt een passie. Zo wil ik dat de boodschap goed wordt overgebracht; emoties overbrengen op de lezer en een boeiend verhaal creëren, daar gaat het mij om.”

Wat kan het schrijverschap moeilijk maken? “Als beginnend schrijver sta je er helemaal alleen voor. Zo heb ik een jaar geleden mijn toenmalige manuscript naar vijf grote uitgeverijen gemaild. Niemand heeft ooit op mijn mailtje gereageerd, buiten een uitgeverij die antwoordde met een respons waaruit bleek dat ze het niet eens gelezen hadden. Ik ben dan ook gestopt met het zoeken naar een uitgever en heb besloten om er alleen voor te gaan. Ik denk persoonlijk dat er vandaag heel veel talent en ideeën verloren gaan omdat beginnende schrijvers niet de juiste respons en hulp krijgen.”

Een eigen boek uitgeven, hoe heeft u dat beleefd? “Persoonlijk vind ik het zelf uitgeven van een boek een leerzame ontdekkingstocht. Er komt best wel wat bij kijken en soms is het lastig, de opmaak van het binnenwerk bijvoorbeeld heeft me veel tijd gekost. Ik ben van nature perfectionistisch: alles van het boek moet kloppen. Over de hulp van Pumbo kan ik alleen maar heel positief zijn, ze geven snel de juiste antwoorden op mijn vragen. Ook nu de verkoop is gestart ervaar ik hun service.”

Wanneer bent u begonnen met de promotie? “Ik heb een paar maanden voordat het boek is uitgekomen een website gemaakt en via tal van sociale media aangekondigd dat ik bezig was een boek te schrijven.”

Had u ook een PR-strategie? “Ik heb mijn PR-strategie gericht op het verkrijgen van recensies en ruimte bij boekhandels. Ik heb de verkoopprijs van mijn boek ook bewust vrij laag gezet. Verder vind ik lokaal bereik belangrijk, ik hoop dat mensen gaan praten over mijn boek en zo de bekendheid vergroten. Vanaf nu moet mijn boek zijn eigen weg vinden en moet het zelf de lezers weten te overtuigen. Inmiddels heb ik al een aantal heel goede recensies mogen ontvangen en ligt mijn boek ook fysiek in de rekken bij enkele boekhandels.”

Welke promotiemiddelen heeft u ingezet en wat zijn uw ervaringen? “Laat ik vooropstellen dat het als beginnend auteur best lastig is om aandacht te creëren, zo moet je continu online actief zijn en kansen herkennen. Ik maak veel gebruik van social media, zo deel ik veel foto’s en recensies. Daarnaast heb ik ook een persbericht verstuurd, wat enkele publicaties heeft opgeleverd.”

Wat heeft u qua promotie gedaan na de lancering van uw boek? “Nog steeds ben ik bezig om nieuwe recensies te verkrijgen. Verder ben ik recent ook gestart om mijn boek in de bibliotheken te laten opnemen. Hoe meer mensen mijn boek te lezen krijgen, hoe beter, want dit boek is het eerste van zes opeenvolgende delen. Inderdaad, ik heb een hele reeks in mijn hoofd.”

Wat adviseert u auteurs in spe op het gebied van schrijven en promotie? “Wat voor boek je ook schrijft: laat altijd een groepje meelezers je teksten doorlezen. Verzoek hen om eerlijk hun reactie te geven. Op basis van hun feedback kun je beslissen om door te gaan met schrijven, je schrijfstijl aan te passen of om eventueel te stoppen. Dat laatste klinkt misschien wat rigoureus, maar je moet je ervan bewust zijn dat zelf een boek uitgeven eerst een financiële investering vergt. Zet dus in op de hoogst haalbare kwaliteit. Qua promotie kun je niet vroeg genoeg beginnen. Claim relevante socialmedia-accounts en een domeinnaam. Wees actief op diverse (online) kanalen en neem je volgers mee in je schrijf- en uitgeefperikelen.”

Met dank aan Pumbo.nl.

26 weergaven
Recente berichten
Tag cloud
bottom of page