top of page

Reviews van lezers: Een beetje hoop en geloof in een betere toekomst in deze donkere tijden.

Wie rustig de tijd neemt om alles een beetje te laten bezinken wordt daarvoor beloond en vindt vooral ook een beetje hoop en geloof in een betere toekomst in deze donkere tijden.


Ik heb dit prachtige boek van Greet Ilegems in één adem van begin tot eind uitgelezen zonder mij ook maar één minuut te vervelen. Het veelvuldig maar zeker niet overdreven of storend gebruik van adjectieven draagt bij tot een zo nauwkeurig mogelijke beeldvorming en prikkelt de zintuigen. Het is terzelfdertijd ook eigen aan vele grote schrijvers en bevordert de lectuur. Van mij mocht het boek gerust vijfhonderd pagina's dik geweest zijn, dan had ik er met alle plezier ook mijn slaap nog voor gelaten. Wie rustig de tijd neemt om alles een beetje te laten bezinken, wordt daarvoor beloond en vindt er zeker alle aangehaalde belangrijke actuele thema's in terug, en vooral ook een beetje hoop en geloof in een betere toekomst in deze donkere tijden. De schrijfster slaagt er wonderwel in alle beloftes op de cover waar te maken en de hooggespannen verwachtingen in te lossen. Waarachtig een weergaloos debuut, moeilijk te overtreffen maar dat het beste laat verhopen, waardoor het nu reeds likkebaardend uitkijken is naar het eerste van de in totaal vijf op stapel staande vervolgdelen!

Miranda Mostrans

22-11-2015

De nieuwe wereld is het eerste deel uit de nieuwe Vlaamse Young Adult serie Hybrid geschreven door Greet Ilegems. Amina is een jonge meid die opgroeit als dakloze wees in het arme en achtergestelde deel van het land. Amina heeft echter een geheim, ze is anders dan de andere kinderen en als de andere kinderen daar op hun laatste schoolreis achter komen maken ze haar leven tot een hel. Rondom dit ‘kostschooldrama’ bouwt Ilegems aan een nieuwe wereld, een wereld waarin de ongelijkheid nog veel groter is dan in onze eigen samenleving en waarin het verschil tussen arm en rijk ook het verschil tussen dood en levens kan betekenen. Het is een realistische fantasiewereld die wel aan Harry Potter doet denken, het is duidelijk niet onze wereld, maar wel familiair. Ilegems weet een dosis humor te combineren met een mooi gevoel voor detail en een prettige schrijfstijl. Het boek is goed opgebouwd en heeft voldoende vaart, wat niet altijd het geval is bij een eerste deel uit de serie. De emoties en gevoelens zijn (ook voor de wat volwassenere lezer) erg herkenbaar van de eigen middelbare schooltijd en door de korte hoofdstukken leest het boek lekker weg. Het boek begint wat kabbelend maar wordt al snel spannend waardoor je door blijft lezen. Ik kan dit boek dan ook van harte aanraden.

Geschreven door Stéfanie (Hebban.nl)

20-11-2015

Hybrid is het prachtige debuut van Greet Ilegems en het eerste deel uit een serie. Hybrid vertelt het verhaal van Amina een jong meisje die opgroeit in een tehuis voor wezen in een verpauperde stad. Haar moeder ligt al vanaf haar geboorte in een coma, daarom is Amina in het tehuis. Zij heeft daar geen leven wordt gepest met haar anders zijn en op enig moment vlucht ze met een paar andere wezen, leidt met hen een dakloos en gevaarlijk bestaan want er zijn altijd Jagers in de buurt om ze op te pakken. Amina weet op slinkse wijze een overheidswedstrijd te winnen waardoor ze op een eliteschool belandt. Ze is daar een briljante studente, maakt vrienden en leeft als het ware in het paradijs. Daar valt ze met een enorme klap uit wanneer haar vrienden haar laten vallen, haar als minderwaardig beschouwen. Amina staat er weer helemaal alleen voor maar geeft niet op, is vindingrijk, slim en vindt uiteindelijk onverwacht hulp in de persoon van de raadselachtige Mathan. Hybrid kent naast het verhaal over Amina nog andere verhaallijnen, er worden veel personages geïntroduceerd en de auteur speelt met heden en verleden. In het begin maakt dat het lezen vermoeiend maar doordat het verhaal spannend blijft, heb je dat als lezer er wel voor over. Greet Ilegems werkt langzaam maar bekwaam toe naar het einde van het eerste deel waarin duidelijk wordt hoe de verhaallijnen met elkaar verbonden zijn. Het einde laat voldoende vragen over om zeer nieuwsgierig te zijn naar het volgende deel uit deze serie.

Jeannie Bertens

08-11-2015

Amina is een lief maar bescheiden meisje. Zij doet dingen die ik ook zou kunnen doen en is daarom ook deels realistisch en deels niet realistisch, ze kan namelijk ook dingen die normale mensen niet kunnen. Ik kan mij wel inleven in haar. Greet Ilegems heeft, wat betreft een gemeen personage goed gedaan. Zo heb ik ook een hekel gekregen aan Sebastiaan, een voormalige vriend van Amina waar ze wel een oogje op had. Hij laat haar bijvoorbeeld in één keer in de steek en blijkt toch niet echt een goede vriend te zijn. Hij gaat zich zelfs verloven met de beste vriendin van Amina. Naast Sebastiaan is er ook nog een vriend die wel vertrouwelijk is en die Amina wil beschermen tegen alles. Hij helpt haar bijvoorbeeld als de hele klas zich tegen haar keert. Greet Ilegems heeft dus heel goed laten zien wat het verschil is tussen vertrouwelijke personen en personen die je beter niet kan vertrouwen.

Greet Ilegems laat duidelijk zien dat ze je nieuwsgierig wil maken en je stukje bij beetje meer informatie wil geven over het "spannende deel". Dit doet ze met behulp van het lezen vanuit 2 perspectieven. Zij begint namelijk in het midden van het boek over een groep jongeren die een wereldreis maken en op een mysterieuze wijze verdwijnen in een donkere grot. Er wordt later in het boek steeds een beetje meer informatie verteld. Stel je voor, je zit net op een spannend moment en dat iemand bijvoorbeeld een donkere grot in mee wordt gesleurd, je slaat de bladzijde om en de schrijfster begint in één keer over een ander onderwerp en in een ander perspectief, je wil doorlezen en zo lees je het boek vlot en vol spanning uit.

Hybrid is een boek vol spanning en onvoorspelbaarheden. Ik heb dit boek dan ook vol vreugde en nieuwsgierigheid uitgelezen. Ik vond dat de personages goed werden beschreven en kon mij goed inleven in sommigen. Ik raad daarom dit boek zeker aan voor diegene die van spanning houden!

Jasmijn Willems

16-10-2015

Het verhaal zit goed in elkaar en de schrijfster heeft ook een heel vlotte stijl. In het begin is het soms wat moeilijker om te volgen aangezien de verhalen van een aantal personages beschreven worden, maar later in het boek worden de verbanden tussen de personages duidelijk. Het boek katapulteert je ook in een nieuwe wereld in de toekomst, maar alles blijft vrij realistisch zodat het geen SF verhaal wordt. Echt materiaal om een nieuwe bestseller-reeks te worden!

Hanne De Loof

06-08-2015

Een geslaagd debuut! Als lezer zit je op het puntje van je stoel. Origineel, ietwat mysterieus, binnen een wereld die niet de onze is, maar waarin aankomende jongeren herkenningspunten vinden: ontrouw, confrontatie met een andere, harde realiteit, maar ook vriendschap, avontuur. Je wandelt als het ware door verschillende verhaallijnen die zich voor je ogen ontvouwen: zo tastbaar en intrigerend! En net daardoor houdt dit verhaal je volle aandacht vast. Niet alle vragen krijgen een antwoord in dit boek, het is immers reikhalzend uitkijken naar deel 2!

Jenny Van Riet

02-08-2015

44 weergaven
Recente berichten
Tag cloud
bottom of page