top of page

De Perfecte Buren: Magisch, geheimzinnig en kleurrijk. De plot zit ijzersterk in elkaar.

Vooral de scènes met Matheian zijn bijzonder goed beschreven. De geheimen, gebeurtenissen en emoties rondom hem, rondom Amina, zijn gewoonweg fascinerend. Magisch, geheimzinnig en kleurrijk. De plot zit ijzersterk in elkaar.


Verhaal

Amina wordt wakker in een prachtige omgeving van bovennatuurlijke schoonheid. Ze bevindt zich in een stad die er magisch uitziet. De bewoners begroeten haar vriendelijk en behulpzaam. Amina kan zich helaas alleen haar naam herinneren en is daardoor nieuwsgierig naar alles. Ze wordt als vanzelfsprekend opgenomen in de nieuwe wereld en ze krijgt, net als alle andere jongeren, les. Deze lessen zijn niet zoals wij ze kennen, maar magisch. Met regelmaat beangstigt dit Amina, ze weet immers niets van haar verleden en dit voelt nieuw voor haar. Ook heeft Amina het gevoel dat er bepaalde zaken niet kloppen. Ze merkt dat niet alles even mooi en sprookjesachtig is. Er blijken geheimen te zijn en Amina begint vragen te stellen. Echter geeft niemand haar een duidelijk antwoord. Langzamerhand begint Amina te beseffen dat ze wel degelijk een verleden heeft ergens anders. Amina ontmoet enkele keren een mysterieuze jongen, die haar naam roept en woorden uitspreekt die zij niet begrijpt. Amina probeert er achter te komen wat er met haar aan de hand is.

Gauthier Dumont maakt zich zorgen over zijn oud-klasgenootje Amina. Ze is al een jaar zoek en Gauthier speurt alle aanknopingspunten af naar informatie over wat er met haar gebeurd kan zijn. Tijdens zijn onderzoek komt Gauthier erachter dat zijn eigen familie tegen hem liegt. Zij hebben altijd ontkend dat zijn overleden vader iets te maken had met Amina. Gauthier vindt echter informatie die duidelijk aangeeft dat er een link is tussen Amina en zijn overleden vader. Hij snapt niet waarom zijn familie daarover zou kunnen liegen. Gauthier besluit deze link te volgen in de hoop Amina terug te vinden.

Conclusie

Het tweede deel van de serie leest gelijk prettig. Je krijgt vanaf het begin precies voldoende informatie om je de gebeurtenissen uit het eerste boek voor de geest te halen. Zowel Amina als Gauthier willen weten wat er precies speelt en beiden gaan in hun werelden op zoek naar antwoorden. Hoe meer ze komen te weten, des te geheimzinniger het wordt.

Tijdens het zoektocht van Gauthier naar Anima vinden er enkele zeer spannende ontwikkelingen plaats, waarbij ik mijn adem af en toe inhield. Op de momenten dat Gauthier steeds dichter bij de waarheid komt, wordt hij door onbekenden tegengewerkt en zij schuwen geen geweld. Greet Ilegems weet dit enorm spannend te brengen en het mysterie rondom Amina wordt alleen maar groter. Gauthier ontdekt dat er een link is tussen de verdwijning van Amina en de dood van zijn vader. Hij weet niet meer wie hij nog kan vertrouwen.

Greet Ilegems weet de wereld waarin Amina terecht is gekomen prachtig weer te geven. Niet alleen zie je de wereld voor je, ook de manier van leven en de hiërarchie die er heerst worden aan de lezer duidelijk gemaakt, waardoor je je een goed beeld kunt vormen van deze bijzondere wereld. Wat mij aangenaam verraste is dat gedurende het verhaal blijkt dat de wereld waarin Amina terecht is gekomen niet alleen uit magie bestaat. De bevolking is ook technologisch hoog ontwikkeld. Zo hebben zij voor hun schepen een aandrijftechnologie ontwikkeld die gebaseerd is op het omzetten van licht naar energie. In dit deel wordt er ook dieper ingegaan op de verschillende families in de "gewone wereld" en de politieke spellen die worden gespeeld.

Ik heb genoten van de prachtige schrijfstijl, de schrijfster maakt veel gebruik van bijvoeglijke naamwoorden waardoor je een goed beeld krijgt van zowel de personages als de omgeving waarin het verhaal zich afspeelt. Magisch, geheimzinnig en kleurrijk zijn drie woorden die mij te binnen schieten als ik met het verhaal begin. Verder weet Greet Ilegems met regelmaat de spanning dermate hoog op te voeren dat je wel door moet lezen. Vooral de scènes met Matheian zijn bijzonder goed beschreven. De geheimen, gebeurtenissen en emoties rondom hem, rondom Amina, zijn gewoonweg fascinerend. Elke keer vraag je je af wat er toch allemaal speelt. Ook in de gewone wereld worden de mysteries steeds groter. Je begint als lezer verbanden te zien tussen gebeurtenissen in het eerste deel en dit deel.

De plot zit ijzersterk in elkaar. Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van de verschillende hoofdpersonen. Op deze manier krijg je stukjes informatie van verschillende kanten. Puzzelstukjes waarmee je tijdens het lezen steeds beter het grote geheel begint te zien. Wat mij opviel aan Amina, is dat ze voornamelijk nieuwsgierig is als ze wakker wordt en alleen nog maar weer hoe ze heet. Ze is weliswaar overdonderd en ze wordt liefdevol opgevangen in de voor haar onbekende wereld, maar ik vond dit in het begin niet geheel realistisch overkomen. Als je wakker wordt en je, behalve je naam, al je herinneringen kwijt bent, lijkt mij dat juist zeer beangstigend. Amina is niet echt bang. Ze voelt zich onzeker, maar is juist nieuwsgierig naar de wereld en de mensen om haar heen. Greet Ilegems heeft deze situatie echter niet zomaar op deze manier beschreven. Tijdens het lezen van het verhaal blijkt er een goede verklaring te zijn waarom Amina zo reageert.

De schrijfster geeft nog een mooie boodschap mee in het verhaal: wees trouw aan jezelf en geloof in jezelf, laat je niet beïnvloeden door anderen. Ook maatschappelijke thema's die nu bij ons spelen, zoals vervuiling en hoe destructief de mensheid met de aarde omgaat, komen aan bod.

Dit deel is, net als het eerste deel, zeer bijzonder. De twee boeken vormen een deel van een veel groter verhaal waarover je steeds meer te weten komt. Volgens de flaptekst kan het verhaal door zijn unieke structuur ook zonder voorkennis gelezen worden. Ik ben het hier niet mee eens. Ik vind dat je het beste het eerste boek “Hybrid 1” gelezen moet hebben om de diepere lagen te zien in dit tweede deel.

Ik heb genoten van dit tweede deel en ben erg benieuwd hoe het avontuur hierna verder gaat. Ik geef “Hybrid 2 - De kleuren van het licht” graag 4,5 sterren.

Jeanine Feunekes-Both

33 weergaven
Recente berichten
Tag cloud
bottom of page